Inca de la aparitia primelor modele, printarea 3D a revolutionat multe industrii, avand capacitatea de a crea un numar aproape nelimitat de obiecte simple si complexe, in format tridimensional. Este folosita atat in industria aerospatiala, auto, medicala, dar si multe altele, reusind astfel sa cucereasca din ce in ce mai multe sectoare, avand avantajul de a crea rapid, chiar si de la distante mari orice tip de proiect.

  • Industria auto

Productia de masini a cunoscut o evolutie semnificativa inca de la inceputul dezvoltarii printarii 3D, fiind printre primele industrii care au adoptat aceasta tehnologie. Marii producatori de masini au reusit sa realizeze anumite componente cu un design atragator, la costuri mult mai mici si cu o greutate mai redusa, special pentru a economisi cat mai mult consumul de combustibil.

Printarea 3D industria auto

Este folosita si in crearea de prototipuri, fiind utilizata in producerea unui numar mare de iteratii, putand sa accelereze procedura de implementare a noilor componente testate. Cele mai dese componente realizate cu ajutorul imprimantei 3D sunt farurile, grilele, tablourile de bord si multe altele, reusind in acest fel sa se eficientizeze cat mai mult performanta masinilor si sa reduca costurile de productie.

  • Industria medicala

De cativa ani printarea 3D a fost adoptata si de cadrele medicale, putand fi realizate dispozitive si implanturi personalizate pentru fiecare pacient, in functie de problema.  Datorita preciziei de fabricatie a acestei tehnologii, a fost posibila planificarea si simularea anumitor interventii chirurgicale, fiind un instrument valoros pentru studentii care necesita cat mai mult exercitiu si experienta pentru a evita riscurile viitoare asociate cu astfel de operatiuni.

Pe langa aceste lucruri, printarea 3D este utilizata si pentru producerea protezelor si aparatelor auditive, avand costuri si un timp de furnizare mult mai mic.

printare 3d industrie

  • Proiecte aerospatiale

Datorita preciziei si performantei crescute pe care o imprimanta 3D o poate oferi oricarui utilizator, aceasta a fost inclusa in procesul de fabricare a diverselor machete, dar si componente pentru avioane si nave spatiale. Aceasta tehnologie reuseste de fiecare data sa produca piese ale caror design ar fi mult prea complex de realizat prin alte procedee.

Multe companii ce produc avioane au introdus astfel de piese pentru a diminua atat timpul de fabricatie, cat si greutatea, avand o rezistenta crescuta in timp si la uzura.

  • Bunuri de larg consum

Metodele traditionale de creare a bijuteriilor sau a anumitor piese de uz casnic au inceput sa nu mai fie folosite datorita imprimarii 3D. Costurile de realizare, cat si rezultatele perfecte au revolutionat aceste industrii, facandu-si loc din ce in ce mai mult in locuintele consumatorilor. Hainele, articolele decorative si accesoriile sunt o mica parte care pot fi realizate cu aceasta tehnologie.

Se preconizeaza faptul ca procesul de printare 3D va acapara din ce in ce mai multe sectoare si va evolua substantial din punct de vedere tehnologic, reusind in acest fel sa diminueze timpul de productie indiferent de locatie, dar si cu costuri mult mai reduse, un lucru avantajos nu doar pentru producator, ci si pentru clienti.