Transforma un design tridimensional într-un obiect fizic cu printarea 3D

Competiţia aspră din piaţă a determinat nenumăraţi antreprenori să caute şi să apeleze la cele mai noi tehnologii de fabricaţie pentru a obţine un avantaj cât mai important în faţă competiţiei şi a reuşi să furnizeze produse de cea mai înaltă calitate la un preţ accesibil, atât din punct de vedere al producţie, cât şi al achiziţiei.

Una dintre cele mai importante astfel de proceduri este printarea 3D. Cu ajutorul acesteia, antreprenorii, dar şi persoanele obişnuite au început să treacă peste metodele tradiţionale de fabricaţie şi să adopte abilitatea de a produce mult mai rapid, dar şi mai ieftin piesele şi obiectele necesare, lucru ce promite să transforme definitiv industria clasică de producţie.

Cutiuta

Cum poate fi transformat un design tridimensional într-un obiect fizic cu printarea 3D?

  • Elaborarea proiectului

Primul pas ce trebuie realizat pentru a aduce la viaţa un obiect fizic este procesul de proiectare. Prin utilizarea unui software de tip CAD, o persoană va putea să creeze o reprezentare fidelă în plan tridimensional al viitorului obiect, în această etapă putând observa cu uşurinţă posibilele defecte şi elementele ce trebuie corectate înainte de a începe procesul de printare propriu zis.

  • Alegerea materialelor şi a tehnologiei potrivite

Multe persoane au concepţia greşită că tehnologia de printare 3D utilizează un singur tip de device. Pe piaţa există un număr variat de astfel de tehnologii, de la FDM şi SLA, până la SLS, fiecare dintre ele având avantajele şi dezavantajele sale, dar mai ales capabilităţi diferite atunci când vine vorba de tipul de materiale ce pot fi utilizate în procesul de fabricaţie.

De la diferite tipuri de plastic şi metal, până la ceramică, selecţia de materiale este din ce în ce mai variată, de aceea va fi esenţial să fie aleasă cu grijă atât tehnologia potrivită, cât şi filamentul corespunzător.

Cutiuta de Cadouri Piese

  • Stabilirea parametrilor de printare

Înainte de începerea procedurii de printare 3d, va fi esenţial să fie stabiliţi anumiţi parametrii care vor dicta modul în care viitorul obiect va fi realizat. Rezoluţia, stabilirea structurii suportului şi viteza de printare sunt doar câteva lucruri care trebuie luate în considerare, fiecare dintre acestea afectând în mod direct produsul final.

  • Începerea procesului de printare

După ce toate aceste lucruri au fost îndeplinite, iar fişierul CAD a fost exportat într-un format ce poate fi înţeles de device, apoi procesul de printare 3D va putea începe. Durata de fabricaţie variază de la caz la caz, acest factor fiind decis de cele mai multe ori de complexitatea proiectului şi de setările alese, putând dura de la câteva ore, până la zile.

Cutiuta Cadouri Print 3D

  • Post procesare

După ce procedură de fabricaţie s-a încheiat, de cele mai multe ori va fi necesar ca obiectul să fie supus câtorva proceduri de prelucrare precum şlefuirea, eliminarea structurilor de susţinere, vopsire şi aşa mai departe. Această etapă poate fi de asemenea momentul ideal pentru a testa piesa nou creată şi a o verifica dacă funcţionează după parametrii prestabiliţi.

Printarea 3D a devenit într-un timp foarte scurt una dintre metodele preferate de producţie a antreprenorilor, fiind o modalitate mult mai uşoară, dar şi mai ieftină prin care aceştia pot transforma des gin-uri tridimensionale în obiecte fizice, oferind astfel posibilităţi nelimitate de dezvoltare şi eficientizare.